یکی از مشکلات شایع در آسیب های شانه، کشیدگی و پارگی در تاندون های روتاتور کاف یا کلاهک گرداننده در شانه می باشد که در حالت طبیعی امکان بالا بردن و چرخاندن بازو را فراهم میکنند.
این آسیب ممکن است به مرور زمان در اثر سایش و پارگی طبیعی رخ دهد، و یا ناشی از انجام حرکات تکراری یا تروما در ورزشهایی مانند بیسبال یا تنیس، و مشاغلی مانند نقاشی یا تمیز کردن پنجرهها باشد.
روتاتور کاف به مجموع ۴ عضله در سر شانه گفته میشود که عملکرد آنها شامل موارد زیر است:
✔️حفظ ثبات مفصل شانه
✔️انجام دامنه ی حرکتی کامل شانه
✔️کمک به دور کردن بازو از بدن
✔️چرخاندن بازو
در بعضی شرایط تاندون متصل کننده ی این عضلات به استخوان دچار کشیدگی، التهاب و درد می شود که به آن تاندینوپاتی روتاتور کاف میگویند. گاهی آسیب به قدری زیاد است که منجر به پارگی ناکامل یا کامل در این تاندون ها می شود.
گام اول درمان کنترل درد و کاهش التهاب است. برای این منظور لازم است هنگام خوابیدن (به پهلوی سمت بدون درد) یک بالشت بین تنه و بازو گذاشته شود. استراحت نسبی، کمپرس یخ، ،استفاده از تحریک الکتریکی، و پرهیز از فعالیت هایی که درد را تشدید میکنند توصیه می شود.
🔺️بعد از کنترل درد، در اولین زمان ورزش های زیر شروع شود:
۱. Codman’s pendulum exercise:
با دست سالم به لبه ی یک میز تکیه کنید و به جلو خم شوید. دست آسیب دیده آویزان باشد، و آن رابه سمت جلو و عقب حرکت دهید، مانند پاندول ساعت. سپس به چپ و راست، و سپس حرکت دایره ای در جهت عقربه های ساعت و خلاف جهت عقربه های ساعت حرکت دهید. هر حرکت را در ۳ ست ۸ تا ۱۲ تایی انجام دهید.
۲.Wall walking:
روبروی دیوار بایستید ، سعی کنید هر دو دست را هماهنگ با هم، با کمک حرکت انگشتان روی دیوار به سمت بالا، پاورچین پاورچین حرکت دهید. سعی کنید روز به روز دستها را به میزان بیشتری بالا ببرید. شروع با ۳ ست ۸ تایی.
۳.Stick and towel exercises:
یک چوب یا دسته ی جارو را با دو دست موازی زمین نگه دارید، با نیروی دست سالم سعی کنید دسته جارو را به چپ و راست هل دهید.
دو سر یک حوله یا شال را با کمک دو دست پشت بدنتان نگه دارید،به طوری که یک دست کنار سر و دست دیگرتان کنار پهلو و بالای باسن باشد. با کمک نیروی دست سالم دست آسیب دیده را حرکت دهید. به مروز زمان دامنه ی حرکتی شانه ی آسیب دیده بیشتر خواهد شد.
۴.Posterior capsule stretching:
به تصاویر بالا توجه کنید.
۵. Wall push up:
شنا رفتن روی دیوار. روبروی دیوار بایستید، کمی بیشتر از طولِ دستهای کشیده از دیوار فاصله بگیرید. کف دستها را روی دیوار بگذارید و با خم کردن آرنج با حفظ راستای صاف تنه ( کمر و گردن) به دیوار نزدیک شوید و دوباره آرنج را صاف کنید . این حرکت را در ۳ ست ۸ تا ۱۲ تایی انجام دهید.
🔺️ پنج حرکت گفته شده در بالا را هر روز انجام دهید. پس از چند روز که حرکت شانه بدون درد شد، ورزش های زیر را به برنامه اضافه کنید:
۶. Shoulder shrug:
شانه ها را بالا بیاورید و به گوشها نزدیک کنید، چند ثانیه نگه دارید و رها کنید، در ۳ ست ۸تا ۱۲تایی انجام دهید.
۷.Rowing:
حرکت پارو زدن، نشسته و یا ایستاده قابل انجام است. به تصاویر توجه کنید.
۸.Push up
شنا رفتن روی زمین